Önéletrajz

1973-ban a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szereztem orvosi diplomát. Újszülött-csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos vagyok. A Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinkáján, majd II. Női Klinikájának Perinatalis Intenzív Centrumában dolgoztam 1982-ig. 14 évig a Csepeli Kórház Szülészeti Osztályán, majd 19 évig a Szent István Kórház Szülészeti Osztályán dolgoztam neonatológus főorvosként.

Tanúja és résztvevője voltam a szülészeti osztályokon végbement szemléletváltozásnak, kezdettől aktívan támogattam a Baba-Barát Kórház Kezdeményezést. Mind a Csepeli Kórház, mind a Szent István Kórház bababarát átalakításában részt vettem és folyamatos továbbképzések tartásával segítettem a folyamatot. 2000-ben szoptatási ambulanciát szerveztem – hazánkban elsőként – a szoptatási problémával küzdő anyák számára.

1993-ban kezdtem a szoptatás témájával foglalkozni- főleg a Baba-barát Kórház Kezdeményezés hatására. A londoni Institute of Child Health egy hónapos szoptatásról szóló intenzív tanfolyamán tanultam meg az alapokat. Megértettem, hogy a szoptatás védelme, elősegítése, támogatása nagyon fontos feladat.

Hazatérve energiáimat az ott megszerzett és itthon még nem eléggé ismert tudásanyag elterjesztésére fordítottam. Tanfolyamokat szerveztem, előadásokat tartottam és közreműködtem Felicity Savage King Szoptatási útmutató című könyvének magyar nyelvű kiadásában (MHB „Kurátor” Kft.). Ez volt az első magyar nyelvű korszerű szakirodalom, melyet 5000 példányban osztottunk szét a védőnők között.

Az Unicef felkérésére angol nyelven tartottam továbbképzéseket a volt Jugoszlávia országaiban dolgozó orvosok, nővérek számára és több alkalommal vettem részt Baba-Barát Kórház felmérésen mind itthon, mind külföldön. A külföldi utak közül a legmegrázóbb számomra, a háború utáni Sarajevo és Mostar kórházaiban tett látogatásom volt. A romos városokban láttam azt az emberfeletti energiát, amivel az ottani orvosok és nővérek dolgoztak, hogy a csecsemők a legegészségesebb táplálékot – saját édesanyjuk tejét – kaphassák.

1996 novemberében a WHO-UNICEF-WABA meghívására Bangkokban részt vettem egy konferencián, ahol ajánlást dolgoztunk ki a WHO számára a szoptatás oktatásáról.

1999-ben szoptatási szaktanácsadó vizsgát tettem Bécsben, angol nyelven- ekkor még hazánkban nem volt vizsga- (International Certified Lactation Consultant IBCLC).

Több WHO-UNICEF konzultáción vettem részt 2000-2002 között. Az ILCA (International Lactation Consultant Association) tanácsadó testületének tagja voltam évekig. Részt vettem az „Európai Indítvány a Szoptatásról” véleményezésében.

A Szoptatásért Magyar Egyesület alapító tagja vagyok és elnöke voltam közel tíz éven át.

A Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság tagja vagyok megalakulása óta.