Szoptatási Ambulancia

A fejlett világ országaiban évtizedek óta működnek kórházi háttérrel rendelkező szoptatási ambulanciák. A laktációban jártas, jól képzett, tapasztalt személyek fogadják az ambulanciákhoz forduló édesanyákat babáikkal együtt.

Kórházban működő szoptatási ambulanciát először 1995-ben Oxfordban láttam, ahol Chloe Fisher és munkatársa fogadta a hozzájuk forduló mamákat kisbabáikkal együtt. Érdeklődve figyeltem, milyen okosan, szépen derítik fel lépésről lépésre a szoptatási nehézségek okait, hogyan hallgatják nagy figyelemmel az anyák érzéseit a szoptatással kapcsolatban, és milyen módszerekkel segítenek.

Az ambulanciára az anya kisbabájával együtt érkezik, és elmesélik –az anya főleg szavakkal, a baba testbeszéddel, hogy mi a baj. Megpróbáljuk kideríteni az előzményeket, megvizsgáljuk az anya mellét, a gyermek száját, megfigyeljük a szoptatás folyamatát, az elhelyezkedést, a baba mellre tapadását, anya és gyermeke viselkedését. Segítünk a mindkettejük számára jó testhelyzet megtalálásában, segítünk kijavítani a mellre tapadással kapcsolatos nehézségeket, megfigyeljük a hatékony szopás jeleit. Megpróbáljuk oldani az anya szorongásait, eloszlatni aggodalmait. Ha szükséges, további vizsgálatokat javaslunk.

A szoptatási ambulancia több mint szoptatási tanácsadás: az értő figyelem segítségével, az anyával együtt gondolkodva, a szoptatást megfigyelve próbáljuk a probléma okát megtalálni és megoldási lehetőségeket felkínálni.

Mindehhez idő, türelem és tapasztalat szükséges.